Plănuiești să lucrezi în Israel? Ca imigrant este destul de dificil și vei avea nevoie de cât mai multă informație posibilă despre economie, pensie, taxe, căutarea de joburi și condițiile de lucru.

Dezvoltare economică

Când începi să lucrezi în Israel este greu să înțelegi că economia națională a început cu un accent serios pe agricultură și polițe sociale. Acum câteva decenii un job în Israel nu însemna nimic mai mult decât munca într-o fermă tradițională și muncitorii aveau reprezentanți într-un sindicat.

Histadrut – organizația muncii din Israel a avut o influență imensă în economia națională și încă joacă un rol important astăzi, deși nu mai este singurul dominant în stat cum era odată. În prezent, lucratul în Israel înseamnă o atmosferă mult mai liberală și diversificată într-o economie caracterizată de o industrie tech intens dezvoltată și un sector de export exploziv. Israel este țara care și-a revenit din criza economică din 2008-2009 destul de repede.

Industrii tradiționale în Israel

Agricultura Israelului produce citrice, legume, carne de pui și produse lactate, dar contribuie doar cu 2% la PIB. Celelalte industrii au o pondere mult mai mare și contribuie mult mai mult pe PIB-ul național.

O altă industrie care are de suferit deoarece oamenii nu se înghesuie să fie angajați este domeniul textilelor și al încălțămintei care a ajuns sa fie externalizat altor țări aflate în dezvoltare care le oferă costuri mai mici. Totuși industrii cum ar fi lucratul cu metalele, industria chimică sau tăierea diamantelor sunt o parte importantă a economiei Israelului.

Cum îți găsești un job în IT?

În primul rând, aplici. Apoi poți să întrebi prieteni și cunoscuți despre ce joburi sunt disponibile în firmele unde sunt ei angajați. Este bine și să abordezi firmele de IT fără să aibă un anunț de job vacant. De asemenea, ai putea lua în considerare faptul că industria cazinourilor a explodat pur și simplu. De exemplu, Cazino dealer Unibet este un exemplu bun.

Israel: o zonă a tehnologiei

Cel mai bun sector în care ai vrea să lucrezi în Israel este domeniul high-tech deoarece universitățile importante ale țării oferă o educație excelentă studenților săi în domeniul biologiei sau a informaticii. Astfel ai cele mai bune șanse să intri în domeniul IT pe partea de cercetare și dezvoltare. Într-o țară care are lipsuri de elemente naturale cum ar fi combustibilii naturali și uneori chiar apa, nu este deloc surprinzător că oamenii de știință care lucrează aici au făcut mari progrese în conservarea apei, desalinizare și energie alternativă.

Un alt sector important și prosper este cel aerospațial. Mulți angajați din acest sector lucrează în proiecte de apărare și au făcut progrese mari în domeniul aeronautic civil. De exemplu au creat sateliți de comunicare. Mai mult, alți cercetători, ingineri, antreprenori și oameni de știință au lucrat în cercetarea celulelor stem, software nou, echipament biomedical cum ar fi o proteză inteligentă numită „Smart hand”.

Finanțe și turism

Al treilea sector important în economia națională este cel al finanțelor și turismului. Țara are un „Silicon Wadi” unde start-up-urile apar ca ciupercile după ploaie. Judecând per locuitor, această țară are unul dintre cele mai multe start-up-uri din lume.

Deși problemele politice au redus numărul turiștilor în ultimii ani, turismul încă oferă joburi pentru 6% dintre angajații țării. Situația angajărilor în țară este destul de bună pentru imigranți, rata șomajului este de doar 4.8% în 2016.

Pensii și impozit în Israel

Deși poate încă ești tânăr și nu te gândești la asta acum este important să iei în considerare impactul trecerii timpului la pensia ta. Oricum, un imigrant non-evreu nu va trebui să se îngrijoreze prea mult. Sistemul național de asigurări asigură un plan pentru toți cetățenii, rezidenți permanenți și imigranți evrei care aveau vârsta de sub 60 ani când au ajuns în țară.