Israel este o țară unde joburile nu se găsesc așa ușor ca în alte părți ale globului. De aceea, străinii au dificultăți în a se angaja aici. Nu există restricții în ceea ce privește angajarea străinilor într-o companie, dar competiția este destul de mare. Deși firmele tind să angajeze israelieni în detrimentul străinilor, aceștia au și ei șanse la angajare. Nu este chiar imposibil.

Pentru a lucra în Israel vei avea nevoie de un permis de muncă și o viză de muncă. Totuși vei putea primi asta doar după ce o firmă îți oferă un job. Cel mai bun mod de a găsi un job acolo este să cauți companiile, să obții interviuri și apoi să vizitezi Israelul folosind o viză de turist.

De obicei, este recomandat să nu începi să cauți un job cu mai mult de 3-4 luni înainte de a te muta acolo. Majoritatea companiilor nu vor angaja un om cu mai mult de 4 luni în avans deoarece își doresc ca tu să începi să lucrezi cât de repede posibil. Mai mult, vei fi nevoit să înveți limba ebraică repede, prin intermediul unui curs numit ulpan, despre care este bine să înștiințezi angajatorul.

Pentru a începe căutarea de joburi va trebui să intri pe site-uri internaționale și naționale din Israel. Cele mai multe site-uri sunt scrise în ebraică, dar există și câteva în engleză. De asemenea, există anunțuri interesante în ziar la secțiunea de anunțuri și căutări de angajați. Multe ediții de vineri ale ziarelor publică o listă actualizată de joburi atât în limba engleză, cât și în ebraică.

Dacă ești evreu și vrei să emigrezi, vei găsi și mai mult sprijin în a găsi un job. Există organizații care te vor ajuta și chiar îți vor oferi consiliere profesională. Totuși, trebuie să fii un viitor imigrant sau un imigrant recent pentru a accesa aceste servicii.

Socializare

Socializarea joacă un rol important în această țară. De cele mai multe ori, joburile nu ajung online sau în ziar deoarece firmele angajează intern pe bază de recomandare. Este bine să îți faci prieteni pentru a-i întreba dacă în firmele în care lucrează există posturi vacante pe domeniul tău. Cu cât știi mai multă lume, cu atât șansele tale de a găsi un job se vor îmbunătăți.

Dacă ai prieteni aici, poți folosit adresele lor de email. Companiile au tendința de a citi aplicările celor care au adrese de email israelite. Totuși, fii atent la ce locație vei folosi pentru că firmele nu iau în seamă aplicanții care locuiesc departe de locul de muncă. Cea mai bună idee este să scrii în email „disponibil la relocare” pentru a fi luat în considerare.

Întreabă

Deși nu te așteptai la asta, este în regulă să întrebi departamentul de HR dacă au joburi disponibile. Dacă nu au joburi disponibile, ai putea să le trimiți CV-ul oricum. Astfel te vor ține în baza lor de date. Poate nu este șansa sigură de a primi un job, dar ai măcar o mică șansă.

Companii străine

Străinii pot căuta joburi la firmele străine care au filiale în Israel. Aceste firme sunt cunoscute pentru oportunitățile pe care le oferă specialiștilor din orice țară sau mediu. Pe de altă parte, dacă ai deja un job, poți întreba dacă te pot transfera în Israel la o firmă similară.

Găsirea unui job într-o țară străină este întotdeauna dificilă și cere efort, atenție, bani și mai ales perseverență. Trebuie să fii pregătit pentru orice, dar în primul rând pentru șocul cultural. Israel este o țară iudaică, care nu este chiar prietenoasă cu străinii care vor să le ia localnicilor șansa la un job sau jobul actual.